האם פטנטים הכרחיים לגיוס משקיעים?
אין ממציא שלא עומד בשלב מוקדם של התהליך בצומת החלטה. מצד אחד, הרעיון מוגן כל עוד הוא נשמר בסוד, מצד שני הממציא חייב לחשוף אותו לגורמים זרים כמו מפתחי אב טיפוס או משקיעים כדי להתקדם לקראת יישום עסקי של פטנט ובכך לאבד את הגנת הסודיות. רבים הממציאים אשר מתפתים לרשום פטנטים כבר בצומת הזו בלי להבין את המשמעויות העקרוניות והכלכליות הנגזרות מהחלטה זו. הפיתוי לרשום פטנטים גדול כיוון שבתחילת התהליך עלויות הגשת הבקשה נמוכות יחסית. עם הזמן מגלה הממציא שאישור פטנטים הוא תהליך יקר שהעלויות בו גדלות עם הזמן, כמו בטור הנדסי.
בשלב הזה רבים הממציאים אשר מבינים שהתקציב המוגבל שלהם נאכל על תהליכים חוקיים במקום על בניית אב טיפוס למשל שיכול היה לעזור בגיוס משקיעים. צריך לזכור שיש צורך ברישום שונה בכל מדינה בה אמור להיות משווק המוצר המתבסס על הפטנט. במקביל צריך לשלם אגרות גבוהות כל שנה לרשות הפטנטים בכל מדינה בה נרשם הפטנט כדי לחדש את תוקפו.
בתשובה לשאלה, כמה עולה לרשום פטנט אמר אנדי גיבס, בעלים של אחת החברות האמריקאיות העוסקות בייעוץ כי העלויות משתנות מפטנט לפטנט אבל מעל ל 97% מהפטנטים מייצרים פחות כסף מעלותם. הבעיה מחמירה כאשר מתברר שבכל מקום בו עוצרים את התהליך, אם בגלל הפסקת הרישום ואם בגלל אי תשלום האגרה, מאבד הממציא את הזכות על הפטנט ולא ניתן לרשום אותו שוב.
אין לנו כל כוונה להרתיע ממציאים מלהגיש בקשות פטנט. גם לדעתנו פטנט לעיתים הוא כלי הכרחי עבור הממציא כדי לייצר חסמים מול המתחרים שלו, אבל צריך להתחיל את התהליך בתזמון נכון מתוך הבנת העלויות והחסרונות הנילווים לתהליך רישום פטנט.
בחזרה לקניין רוחני