מהו קניין רוחני וכיצד ניתן להגן על פטנטים
קניין רוחני הוא נכס לא מוחשי פרי יצירתו של אדם- המצאה, עיצוב, יצירה, מוניטין וכו'. זכויות הקניין הרוחני מוקנות בעיקר על פי החלוקה הבאה:
- פטנטים – המצאות של מוצרים ותהליכים טכנולוגיים;
- סימני מסחר – מילים, דמויות,סימנים או צלילים;
- מדגמים – העיצוב תעשייתי של המוצר (צורה, דוגמא או קישוט);
- זכויות יוצרים – יצירות ספרותיות, דרמטיות, מוסיקליות ואומנותיות;
חלק מזכויות הקניין רוחני ניתנות רק אחרי רישומן ברשות הפטנטים. לבעל הקניין רוחני ניתנת הזכות לעשות בו שימוש בלעדי. בעל הקניין רוחני זוכה להגנה חוקית כנגד ניצול או העתקה של המצאתו או יצירתו על ידי אחרים. ברוב המקרים זכויות הקניין רוחני מוגבלות בזמן, ובבוא העת כל אחד יהיה רשאי לעשות בהם שימוש. דיני הקניין רוחני נועדו לתת תמריץ ליצירה, מחקר והעשרת החברה, תוך שמירה על זכויות בלעדיות ליוצרים ולממציאים. במילים אחרות איזון בין האינטרסים:
- מצד אחד הממציא הרוצה לשמור על זכויותיו בהמצאה והיכולת לעשות בה שימוש מסחרי מבלי שיופרע על ידי גורמים מסחריים אחרים (נפתח בעמוד חדש)
- מצד שני אינטרס הציבור להגדיל את מאגר הידע האנושי.
דוגמא של תעודה פטנט אמריקאי:
פטנט זו זכות המוקנית על פי חוק לממציאים לעשות שימוש בלעדי בהמצאותיהם לתקופה מוגבלת של זמן (בדרך כלל 20 שנים). לבעל הפטנט מוקנית הזכות החוקית למנוע מאחרים לעשות שימוש בהמצאתו במשך התקופה הזאת כדי לאפשר לו הצלחה עיסקית.
אין קשר בין רישום פטנטים וסיכויי ההצלחה של הממציא. רשות הפטנטים בוחנת רק את החידוש ההמצאתי בפטנט אבל לא את ההיתכנות העסקית שלו.